AUTO TRKE – od skromnih početaka do jedne od najpopularnijih sportova današnjice!

Priznajmo da smo svi kao deca imali taj san da jednog dana učestvujemo u nekoj auto trci, većina nas je i improvizovala iste sa najboljim drugovima iz detinjstva. Nalet adrenalina, trenje točkova u krivini, brzina koja nam opija svaki deo tela… da se ne lažemo, mnogi od nas taj san sanjaju i dalje!

Istinsko uživanje u automobilu

Verovatno zbog toga ostajemo hipnotisani i prikovani za fotelju kada listajući programe na TV-u naiđemo na koju kako uličnu tako i profesionalnu auto trku. Međutim retko ko od nas svestan je toga koliko novca se vrti oko ovog nekadašnjeg olimpijskog sporta, usudiću se da kažem da je ovo više preraslo u industriju koja jača svakim danom za nekoliko desetina hiljada dolara.

Ljubav prema trkama ili novcu?

Na isti način kao što mi trke zaokupe pažnju jedan članak me je pre par dana prilično zainteresovao i naveo na to da se malo detaljnije pozabavim pozadinom koju automobilske trke imaju. Naime, naišao sam na članak u kome se, prema najnovijiom istraživanjima, automobilske trke navode kao jedan od najunosnijih sportova današnjice! Cifre koje su bile navedene meni su bile nerealne i potpuno nestvarne te zbog toga nisam ni poverovao u isti – ali priznajem da mi je zagolicalo pažnju te sam morao da malo dublje istražim ovo. Ne samo da sam se uverio da su brojke koje su bile navedene tačne već i da su, na moje zaprepašćenje, one bile umanjene i to za nekoliko miliona dolara!

Love or Money?

Poslednji zvanični podaci koji su potvrđeni kažu da ova industrija vredi 3,3 biliona $! Lepo ste pročitali, govorimo o bilionima dolara. Ukoliko se vratimo na sam početak i prvu zvaničnu trku koja je održana 1887. godine na kojoj je učestvovao samo jedan vozač i čija je staza bila dugačka tek 2km (u nekom od narednih blogova više o ovom događaju) , teško je za poverovati u brojke gore ispisane. Da li je to zbog toga što reklamiranje preko facebooka sve više uzima maha i gotovo svaka trka ispraćena je višemilionskim auditorijumom ili zbog neosporivog rasta kvaliteta samih trka ne mogu to sa sigurnošću reći. Možda je još zanimljivije predviđanje da ukoliko popularnost ovog sporta nastavi da raste ovom stopom vrednost same industrije do 2022. godine udvostručiće se. Stručnjaci navode da je to izvesno i da će se već kroz 2 godine ova industrija popeti na sam vrh liste najunosnijih sa vrednošću od 6,6 biliona $, dok će vozači auto trka postati najplaćeniji sportisti!

Ukoliko se do sada niste pokajali što kartonsku kutiju koja Vam je glumila auto a mamin poklopac od šerpe – volan, niste zanenili pravim automobilom za trke mislim da ćete se nakon ovog bloga definitivno pokajati zbog toga. No sada je kasno, jedino što nam sada preostaje jeste da uživamo u gledanju ovog sporta i da kroz ove blogove saznajemo sve male tajne istog.